چه نوع اسباب بازی هایی برای پرورش خلاقیت کودک بهتر هستند؟
میتوان گفت که تمام انواع اسباب بازی ها به پرورش خلاقیت کودک کمک میکنند. در طول بیش از 20 سال، مشاهدات در تحقیقات مربوط به بررسی تاثیرات اسباب بازی به این نتیجه رسیدهاند که هر نوعی از اسباب بازی برای کودکان در صورتی که به آن علاقه داشته باشند برای آنها آموزنده است. وقتی کودکان بازی میکنند از تخیلات و مهارتهای تفکر خلاق خود کمک میگیرند تا تمام جنبهها و چیزهایی که آن اسباب بازی میتواند به آنها ارایه کند را کشف و بررسی کنند.
اسباب بازی هایی که بازی کردن با آنها اصطلاحا پایان باز دارد (یعنی کودک میتواند به صورتهای مختلف از آنها استفاده کند و بازی با آنها مرحله پایانی مشخصی ندارد) مثل مداد رنگی، خمیر بازی، لباس های عروسکی، لگوها و آلات موسیقی میتوانند فرصتهای بازی بسیار با ارزشی را در اختیار کودک قرار دهند چرا که اینگونه اسباب بازی ها آزمایش گری را در کودک تقویت میکنند و میتوانند به انواع مختلفی مورد استفاده قرار بگیرند و مهمتر از همه اینکه اینگونه اسباب بازی ها میتوانند به دفعات مختلف توسط کودک استفاده شوند بدون اینکه کودک از آنها احساس خستگی کند.
انواع بسیار زیاد دیگری از اسباب بازی هم وجود دارد که میتوانند موجب پرورش خلاقیت شوند: اسباب بازی هایی که نقش بازی کردن را در کودک تقویت میکنند مانند عروسک های دستی و انگشتی و مجموعههای بازی (مجموعه آتش نشانی، خانه عروسکی، مزرعه، قلعه ، مجموعه وسایل آشپزخانه و …). این دسته از اسباب بازی ها موجب میشوند تا کودک از تفکر خلاق و تخیلات خود استفاده کند. به یاد داشته باشید که کتاب ها هم همین کاربرد را برای کودکان دارند و تفکر خلاق را در آنان تقویت میکنند چرا که کتاب غذای فکر کودک (و همچنین خود ما) است و به تخیلات کودک روح و تازگی میبخشد. به همان اندازه که به نوع اسباب بازی اهمیت میدهید توجه داشته باشید که کودک به اندازه کافی با اسباب بازی اش بازی میکند و با آن وقت میگذراند. تحقیقات نشان دادهاند که کودکان به زمانی نیاز دارند تا بتوانند وارد بازی خود شوند، طی این فرایند است که خلاقیت آنها همراه با دیگر مهارتهای رشدی تقویت میشود.